همه چیز درباره چاقی و تاثیر آن بر کمر درد

چاقی و تاثیر آن بر کمر درد چگونه است؟ از جمله وظایف اصلی ستون فقرات، انتقال وزن تنه از طریق لگن به پاها و سپس زمین است. مسلما هر چه وزن شما بیشتر باشد، نیاز به نیروهای بیشتری برای انتقال وزن به زمین است؛ این نیروها به مرور زمان باعث اختلال در عملکرد ستون فقرات و پس از مدتی بروز آسیب های ماندگار و تخریب در ساختار ستون مهره مثل دیسک کمر و … می شود.
به همین دلیل است که گفته می شود چاقی و تاثیر آن بر کمر درد به صورت مستقیم است و معمولا به افرادی که مشکلاتی مثل دیسک کمر، کمر درد و … دارند خواسته می شود که وزن خود را کم کنند.
چاقی و تاثیر آن بر کمر درد
با اینکه به طور قطع درباره چاقی و تاثیر آن بر کمر درد ثابت نشده است، اما طبق شواهدی که وجود دارد افراد چاق با شاخص توده بدنی بالای 35 بیشتر از سایر افراد در خطر ابتلا به کمردرد، دردهای عضلانی و مفصلی قرار دارند.
علاوه بر اینکه چاقی باعث کمر درد می شود، نمی توان از تاثیر چاقی بر زانو درد، خستگی مفرط، مشکلات تنفسی مانند نفس تنگی در طول فعالیت های فیزیکی و … چشم پوشی کرد.
البته همیشه این طور نیست که افرادی که شاخص توده بدنی بالای 35 دارند، کمر درد ناشی از چاقی و اضافه وزن را تجربه کنند.
اضافه وزن و چاقی می توانند از طریق مکانیسم های مختلفی باعث کمر درد می شود. ارتباط چاقی و کمردرد از طریق این مکانیسم ها می باشد:
بیشتر بخوانید: چاقی و اضافه وزن چه فرقی با یکدیگر دارند؟
تجمع چربی در شکم
افزایش وزن باعث تجمع چربی در شکم می شود. شکم بزرگ باعث تشدید گودی کمر می شود و همچنین بزرگی شکم باعث می شود که لگن به سمت جلو بچرخد. افزایش گودی کمر باعث می شود که فشار بیش از حد به دیسک بین مهره ای و مفاصل بین مهره ها وارد شود.
بیشتر بخوانید: راز لاغری شکم چیست؟
فشار بر پایین ستون مهره
به دلیل اینکه کمر مرکزیت بدن است، اولین و بیشترین تاثیر اضافه وزن بر ناحیه کمر وارد می شود. بزرگ شدن شکم و افزایش وزن تنه باعث اعمال فشار بیش از حد به مهره ها می شود. این فشار به مرور زمان باعث خراب شدن دیسک بین مهره ها می شود. خرابی دیسک کم کم باعث ساییده شدن و کاهش ارتفاع دیسک می شود که نتیجه آن نزدیک شدن مهره ها به هم می شود.
آرتروز و ساییدگی فاست
چاقی و تاثیر آن بر کمر درد به این صورت است که نزدیکی مهره ها به هم به در اثر افزایش وزن باعث افزایش فشار به مفاصل بین مهره ها می شود. اعمال فشار بیش از حد به این مفاصل به تدریج باعث بروز آرتروز و ساییدگی مفاصل می شود که نتیجه آن بروز کمر درد خواهد بود.
افزایش احتمال بروز فتق دیسک
خرابی دیسک بین مهره ای منجر به افزایش احتمال بروز فتق دیسک بین مهره ای می شود.

التهاب بافت های اطراف مهره ها
در افرادی که دچار چاقی هستند به علت فشارهای زیادی که به مهره ها وارد می شود، بافت های اطراف مهره ها دچار التهاب می شوند.
واکنش بدن به این التهاب می تواند تولید بافت همبندی و استخوان اضافی باشد. ایجاد این بافت های اضافی در اطراف نخاع باعث می شود که فضای کانال نخاعی تنگ شود که موجب بروز بیماری تنگی کانال نخاعی می شود.
افزایش احتمال بروز اسپوندیلولیستزی
در افرادی که چاق هستند ریسک بروز اسپوندیلولیستزی یا سر خوردن مهره ها هم افزایش پیدا می کند.
کم تحرکی و ضعف عضلات
اصولا افرادی که چاق هستند تحرک و فعالیت بدنی کمتری دارند. این کم تحرکی به مرور زمان منجر به ضعف عضلات ستون مهره و شکم می شود. ضعف عضلات از مهم ترین دلایل کمر درد می باشد.
انواع کمردردهای ناشی از چاقی
چاقی و اضافه وزن باعث بروز آسیب های فراوانی به ستون مهره ها می شود. چاقی و اضافه وزن می توانند به شکل های مختلفی باعث کمردرد شوند. از جمله انواع کمر درد ناشی از چاقی و اضافه وزن عبارتند از:
درد پایین کمر (ستون فقرات کمری)
چاقی شکم باعث کشیده شدن لگن به جلو می شود که به این اختلال لوردوزیس گفته می شود. به دلیل اینکه گودی کمر در اثر لوردوزیس افزایش پیدا می کند، عضلات کمر تحت فشار قرار می گیرد و سفت می شوند.
در صورتی که چاقی شکم به ستون فقرات نیرو وارد کند افراد در قسمت تحتانی کمر احساس درد داشته باشند که این درد خسته کننده و مداوم خواهد بود.

ساییدگی دیسک کمر
انواع چاقی و اضافه وزن به خودی خود در گذر زمان می توانند منجر به بروز مشکلات ساختاری در دیسک کمر شوند. به طور مثال در ساده ترین شکل ممکن، چاقی فشار زیادی به دیسک کمر وارد می کند و دچار ساییدگی شوند.
در صورت عدم درمان چاقی و تحمل این اضافه وزن در گذر زمان، احتمال ساییدگی دیسک کمر 30 تا 79 درصد افزایش پیدا می کند.
پوکی استخوان
یکی از دلایل چاقی در اکثر افراد داشتن رژیم غذایی ناسالم و نامناسب است، به همین دلیل است که اکثر افراد چاق با مشکل پوکی استخوان مواجه می شوند.
در واقع کم تحرکی و رژیم غذایی ناسالم در این افراد تاثیرات منفی بر تراکم و استحکام مهره های ستون فقرات می گذارد.
در صورت ابتلا به پوکی استخوان احتمال شکستگی سریع مفاصل و آسیب شدید به آنها زیاد است. در چنین شرایطی داشتن یک رژیم لاغری سالم و اصولی برای آب کردن شکم و همچنین انجام حرکات ورزشی مناسب تحت نظر یک مربی ورزشی توصیه می شود.
آرتروز و آرتریت روماتوئید
یکی از بیماری های مرتبط با چاقی، آرتروز مفاصل است. زیرا چاقی و اضافه وزن فشار مازاد به مفاصل وارد می کند که این فشار باعث تشدید التهاب مفاصل (آرتریت) ستون فقرات و حتی آرتروز می شود.
افزایش احتمال آسیب دیدگی
اضافه وزن و چاقی می تواند باعث زانو درد، کمر درد و درد سایر مفاصل می شود و این تنها یکی از عوارض چاقی است.
مفاصل افراد دچار اضافه وزن 15 درصد و افراد چاق 48 درصد بیشتر از سایر افراد در معرض آسیب دیدگی و صدمه دیدن قرار دارند.
آیا کاهش وزن باعث بهبود کمر درد می شود؟
اضافه وزن می تواند با وارد کردن فشار به ستون فقرات کمری و در نتیجه گرفتگی رگ باعث کمر درد و سایر علائم شود.
طبق شواهد چاقی و تاثیر آن بر کمر درد مستقیم است. افراد مبتلا به اضافه وزن در صورت انجام ورزش مداوم و تغییر عادات بد غذایی از برخی از این دردهای ستون فقرات کمری رهایی پیدا کنند.
توجه: در برخی مواقع، فعالیت های فیزیکی و ورزش ممکن است باعث تشدید کمردرد شود. انجام حرکات نادرست و سخت باعث تحریک رگ گره خورده در کمر می شود و در نتیجه موجب افزایش کمر درد می شود. بنابراین حتما ورزش ها را تحت نظر پزشک و مربی ورزشی متخصص انجام دهید.
روش های لاغری برای بهبود کمر درد
در صورتی که از چاقی و کمردرد رنج می برید، ممکن است کاهش وزن برایتان سخت باشد. این کمر درد به حدی می تواند سخت باشد که افراد برای تسکین این درد به هر راه ممکن دست می زنند.
از جمله روش های موثر کاهش وزن و بهبود کمر درد عبارتند:
پیاده روی کنید
یکی از موثرترین و کم هزینه ترین روش ها برای درمان کمر درد ناشی از اضافه وزن و چاقی، پیاده روی است. برای مثال می توانید ماشین خود را دورتر از محل کارتان پارک کنید و تا محل کار خود کمی پیاده روی کنید و موارد این چنینی.
در صورتی که به صورت روزانه این کار را انجام دهید، شاهد تسکین دردهای خود مثل درد دیسک کمر خواهید بود.

برای کاهش وزن تلاش کنید
با کمک گرفتن از یک متخصص تغذیه، اپلیکیشن های لاغری، مربیان ورزشی و سایر افراد با تجربه سعی کنید وزن خود را کم کنید زیرا حتی کم کردن 1 کیلوگرم وزن هم می تواند به درمان کمردرد شما کمک کند.
این ورزش ها را انجام دهید
برخی حرکات ورزشی برای کاهش وزن و البته تسکین انواع دردهای مفاصل اعم از کمر درد موثر هستند. از جمله ورزش های لاغری شکم موثر بر کمر درد هستند.
روش های لاغری موضعی شکم را امتحان کنید
در صورتی که از چاقی کمر یا چاقی شکم رنج می برید می توانید با روش های لاغری موضعی شکم و پهلوی خود را لاغر کنید. روش های لاغری موضعی از ورزش گرفته تا روش های جراحی مثل پیکرتراشی است.
جراحی لاغری انجام دهید
در صورتی که روش های گفته شده در کاهش وزن و درمان کمر درد شما موثر نباشد، ممکن است انجام جراحی لاغری به شما پیشنهاد شود.
جراح لاغری طی جراحی های چاقی از جمله اسلیو معده، بای پس معده و … با کاهش حجم معده و دستکاری دستگاه گوارش، باعث کاهش حجم غذای مصرفی، لاغری کل بدن و در نهایت بهبود چشمگیر دردهای ناشی از دیسک کمر و … می شود.
سوالات متداول
اولین توصیه ای که پزشکان به بیماران مبتلا به تنگی نخاع می کنند کاهش وزن و لاغری است. تاثیر کاهش وزن بر تنگی کانال نخاعی به این شکل است که فشار اضافی از ستون فقرات برداشته می شود و درد ناشی از تنگی کانال نخاعی تا حد زیادی بهبود پیدا می کند.
رژیم سرشار از پروتئین، محصولات حاوی سویا، ماهی سالمون، انواع کلسیم و لبنیات، پروتئین های گیاهی و میوه و سبزیجات بهترین رژیم لاغری برای دیسک کمر هستند.